Chcete, aby vám ovocie zo záhrady vydržalo v pivnici po celú zimu? Potom je tento článok určený pre vás.
Ak jablká alebo hrušky dobre uskladníme, zefektívnime tak vlastne zber: len málo trhaného ovocia príde navnivoč. Z tohto pohľadu sa teda oplatí dodržiavať určité zásady.
Nie každý má vhodné podmienky, preto sa uskladnené ovocie, ktoré by malo vydržať celú zimu, veľmi skoro scvrkáva, predčasne mäkne a stráca charakteristické vlastnosti. Ovocie by sa malo správne skladovať v dobre vetrateľných miestnostiach alebo v pivniciach s rovnomernou teplotou, bez prenikania priameho slnečného svetla a vždy samostatne. Ovocie je vhodné dávať do drevených debničiek alebo prepraviek z umelej hmoty, naskladaných na seba, a pred uskladnením sa oplatí vykonať dokonalé vytriedenie poškodených plodov. Pre lepšiu cirkuláciu vzduchu spodnú debnu buď podložíme, alebo necháme prázdnu. Teplotu regulujeme vetraním. Skladovacia teplota pre jablká je 1–5 ° C, hrušky 1–4 ° C. Teplota nad 6 ° C už urýchľuje zrenie a podporuje vznik hnilobných procesov. Suchší vzduch (menej ako 80%) potom vyvoláva ono spomínané scvrkávanie plodov.

Faktory ovplyvňujúce skladovanie
• Zrelosť odrôd – neskoro zberané plody majú
kratšiu skladovateľnosť, naopak prirýchlo zozbieranéplody majú zlé
chuťové vlastnosti, vädnú a scvrkávajú sa.
• Pôdne podmienky – plody zozbierané zo stromov rastúcich na ťažkých
pôdach sa uchovávajú horšie.
• Poloha – plody zozbierané zo stromov rastúcich vo
vyšších nadmorských výškach majú dlhšiu trvanlivosť.
• Hnojenie – plody zozbierané zo stromov prehnojených
dusíkom majú zníženú trvanlivosť.
• Rez – stromy so správne vykonaným rezom a
s rovnomerne rozloženým plodonosným obrastom dávajú lepšia a
trvanlivejšie plody.
• Dezinfekcia skladu – pred uskladnením ovocia sa oplatí
priestory zasíriť alebo aspoň vybieliť steny.

Základné zásady
Pestovatelia sa veľakrát dopúšťajú zásadnej chyby, keď
odďaľujú uskladnenie zberaného ovocia. Každý deň, ktorý uplynie medzi
zberom a uskladnením, však skracuje trvanlivosť ovocia o týždeň.
Predovšetkým u hrušiek je nutné, aby boli uskladnené do 24 hodín od
zberu.
• Skladujeme najlepšie plody strednej veľkosti, úplne zdravé, nezranené a
neotlčené, pred skladovaním ich nikdy neumývame.
• Jablká a hrušky takisto neskladujeme spoločne s cibuľou, cesnakom alebo
zemiakmi, pretože rýchlo preberajú cudzie pachy. Plody rovnáme po odrodách
(nikdy nedávame niekoľko odrôd dohromady) tak, aby konzumne skôr
dozrievajúce odrody boli na kraji a tvrdé zimné vzadu.
• Kvôli pravidelnej kontrole plodov by sme mali mať k všetkým debničkám
ľahký prístup.
• Po uskladnení nikdy nezabúdame na dôkladné a pravidelné vetranie,
pretože dozrievajúce ovocie „vydychuje“ plyny, ktoré urýchľujú
dozrievanie plodov.
Zberáme zasucha
Ovocie zberáme za suchého počasia potom, keď zíde rosa. Pri zbere za dažďa sa ovocie ľahko kazí a znižuje sa jeho trvanlivosť. Češeme ručne a už počas zberu triedime jablká na nepoškodené, s menšími chybami a opadané. Predovšetkým plody napadnuté chrastavitosťou, malé alebo poškodené je lepšie odviezť do zberne alebo spracovať na mušt ihneď po vytriedení. Ovocie zbytočne nepresypáváme.

Foto: fermilon.ru, rubus-idaeus.ru
- Pomoc z prírody
- Zlato sa ryžuje aj na Slovensku
- Dôležité kroky pred výsadbou kobercového trávnika
- Vlhko po dažďoch a mach v trávniku. Vieme, ako s ním zatočiť
- Chodíte často do prírody? Pribaľte si do batoha ďalekohľad
- Lesné plody jesennej prírody
- Zakladanie ohňa kresadlom
- Jedlé rastliny leta
- Nieje huba ako huba
- Ako predísť snežnej slepote
Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!