Hobby portál vám prináša návod na sušičku paradajok (tiež húb, byliniek a iných potravín), ktorú si vyrobíte bez zvárania, nitovania a skrutkovania z dostupných materiálov a ktorá ku svojej činnosti nebude potrebovať elektrickú energiu.

Pestovanie paradajok je veľmi jednoduché a to je aj dôvod, prečo sa
paradajky stali tak obľúbeným druhom zeleniny pestovanej ako bežnými
záhradkármi, tak aj poľnohospodárskymi farmami u nás i vo svete. Vďaka
značnej variabilite jednotlivých vyšľachtených druhov paradajky môžu
prosperovať aj na chudobnejších pôdach s menším množstvom zálievky. Ak
trafíme na tú správnu odrodu, bude naša úroda bohatá, až si niekedy
budeme musieť povzdychnúť, že nemáme s toľkými paradajkami čo
robiť.
Mnohí z nás z nich pripravujú kečup, lečo, rozdajú ich susedovcom a
priateľom, alebo ich sušia a nakladajú do oleja. Práve posledná možnosť
je podmienená ich dokonalým vysušením, kedy sa zbavia vody a nehrozí, že
budú v náleve plesnivieť. A tak nakupujeme sušičky potravín, alebo ich
sušíme v rúre. Míňame vtedy elektrickú energiu (síce malé množstvo) no
pritom existuje doslova bio spôsob vysušenia paradajok, ktorý poznali už
naši predkovia a hojne ho využívali. Je to sušička, ktorá pre svoju
činnosť využíva slnko a komínový efekt.
Poďme však poporiadku.
Výroba stojana na prírodné rýchlosušenie paradajok je
veľmi jednoduchá a pozostáva len z niekoľkých krokov. V prvom rade je
potrebné pohľadať kovové či plastové trubky na zhotovenie kostry. Úplne
postačí aj hrubý drôt, ktorý môžeme zdvojiť a zopnúť do hromady po dva
kusy sťahovacími umelohmotnými páskami.

Táto kostra bude tvoriť trojnožku, ktorú budú stabilizovať vnútorné
kruhy, zhotovené z ohybného drôtu . Záleží na nás, aký vysoký chceme
stojan mať a tiež, koľko kruhov (ktoré budú vlastne slúžiť ako vzduchovo
priepustné podložky pod paradajky) na sušenie potrebujeme. Môžu byť tri,
ale aj šesť a viac.
Estetickým krokom býva tiež náter sušiaceho stĺpu. V tomto prípade bude
biely, ale vlastne na výbere farby nezáleží – skôr bude fungovať, ako
ochrana kovu pred vlhkosťou a poveternostnými podmienkami. Sušičku však po
natretí musíme nechať dostatočnú dobu na slnku, aby farba dôkladne
vyschla.

Kruhy, na ktorých sa budú paradajky sušiť by mali byť potiahnuté vzdušným materiálom. Odporúča sa napríklad sieťka proti hmyzu, ale tiež nastrihaná stará záclona a podobne. Náš tip: použite staré silonové pančuchy. Ideálne sa naťahujú a držia tvar bez toho, aby sme ich museli pripevňovať ku kruhom niťou, gumou či sťahovacími páskami.

Jedným z posledných krokov je zabalenie sušičky do potravinárskej
fólie. Kto je šikovný, môže si zhotoviť z hrubšej priesvitnej fólie
celý „oblek“ na sušičku tak, ako sa to robí pri fóliovníkoch.
Dôležité je, aby bol z bočnej strany narezaný „vchod“ do sušičky,
ktorým budeme ukladať dovnútra paradajky a tiež to, aby bol na vrchnej
strane malý otvor, ktorý vo vnútri sušičky vyvolá komínový efekt, vďaka
ktorému bude sušenie paradajok doslova expresné.
Čo je komínový efekt? Ide o fyzikálny jav založený na prúdení vzduchu
z jedného miesta na druhé za účelom vyrovnania rozdielov teplôt alebo
tlaku. Intenzita výmeny vzduchu komínovým efektom je proces, pri ktorom
vzniká silné prúdenie (sanie), ktoré vťahuje do komína ďalší vzduch
zospodu bez ohľadu na jeho teplotu. V praxi to znamená, že vzduch nasatý do
sušičky zospodu sa v nej zohreje a vyjde otvorom v jej vrchnej časti. Takto
je zabezpečené prúdenie horúceho vzduchu, ktoré paradajky usuší.

Podobným spôsobom sa paradajky sušili už pred stáročiami napríklad na Sicílií, ale tiež v Španielsku a podobne. Keďže to vtedy fungovalo, prečo by to nemalo dnes? Viem, mnohí sa budú pýtať, že či je to hygienické, či dnu nenalieta hmyz a podobne. Osobne si myslím, že takéto otázky nehrajú rolu, nakoľko napríklad huby sušíme priamo pod holým slnečným nebom a nič sa nedeje. Rovnako tak sa dá odpovedať na otázku, či nebude sušička pôsobiť ako skleník a nebude v nej príliš vlhko na sušenie. Nie. Viete ako najrýchlejšie vysušíte napríklad bylinky? Rozložte v aute na sedačky noviny, bylinky uložte na ne a auto nechajte stáť na slnku celý deň s máličko pootvorenými oknami (naozaj len na škáru). Večer budú bylinky suché a v aute budete mať nádhernú vôňu lúky. Asi tak.

Keď už máme prírodnú sušičku paradajok hotovú, nájdeme jej miesto na
slnku a stojan postavíme naň. Povkladáme paradajky, rozrezaný priestor,
ktorými sme ich vkladali uzatvoríme (napr. priesvitnou lepiacou páskou či
ďalšou vrstvou potravinárskej fólie) a necháme slniečko pracovať.
Paradajky by mali byť najneskôr do dvoch dní suché. Ak sa obávame, že
v noci spŕchne, môžeme zariadenie opatrne preniesť pod strechu. Bude
„pracovať“ aj v noci. Len nesmieme ráno zabudnúť postaviť ho opäť na
slnko.
V tejto sušičke môžeme tiež pohodlne nechať sušiť ovocie, huby bylinky
a podobne. Uvidíte, že budú vysušené chutiť „inak“ ako z elektrickej
sušičky.

Foto: homecooking.about.com, instructables.com
- Korálkovanie ako zábava pre zimné večery
- Objemná snehová vločka z papiera
- Ako vdýchnuť starej váze nový život
- Ako zhotoviť valentínske prianie, z ktorého vyskočí 3D srdce
- Jednoduchá štiepačka dreva na "ručný pohon"
- Reštaurovanie trhliny glóbusovej gule
- Ozdobný uzol na talizman či prívesok
- Žabka z mozaiky
- Náušnice vlastnej výroby
- Oceľová košela
Páči sa vám autorov štýl písania, stotožňujete sa s jeho názorom alebo si myslíte, že sa na vec pozerá zo zlého uhla a niečo mu uniká? Zapojte sa do diskusie a vyjadrite svoj názor!
Parada!
chcem sa spýtať, či sušička má byť zabalená v igelite i zo spodnej časti
Parada!